Paksunahkainen mies

Viiiitsi vitsi. Varoitan nyt kuitenkin, että tämä blogitekstini ei ole sukupuolineutraali. Joudun käyttämään sanoja ”mies” ja ”nainen” siitä yksi kertaisesta syystä, että yleisellä tasolla aikuisikäisen miesoletetun ja naisoletetun iho ON erilainen. 

Faktaa on, että miehen ihon pintakerros (epidermis) on evoluution saatossa ja olosuhteisiin sopeutuakseen kehittynyt paksummaksi kuin naisen. Iho on rakenteeltaan kestävä ja tiivis. Paksuudesta johtuen ihon pinta on usein kuiva ja tuntuukin karhealta.

Kuivankarhea iho huutaa lisää voiteluainetta pitääkseen pintakerroksen kosteutettuna, ravittuna ja joustavana. Optimaalisessa tapauksessa tee-se-itse mies (tai nainen) tuottaa voiteluaineensä ihan itse. Ihotali (sebum) on mitä mainioin ihonhoitoaine. Se on rasva-ainetta, jota iho tarvitsee sopivan määrän suojakseen. Valitettavasti optimaalisuus on nykyihmisen ihossa lähes utopistinen käsite; kiitos elinympäristömme, elämäntapojemme ja tietämättömyytemme. Kun ihon tasapaino on järkkynyt, saattaa talitehtaan tuotantokin riistäytyä käsistä. Viimeistään iltapäivällä talia on erittynyt jo niin, että varsinkin T-alue (otsa, nenä, leuka) kiiltelee ”öljyisenä” ja ei-niin-freessinä. Mielenkiintoinen seikka on, että talintuotanto lisääntyy esimerkiksi stressitilassa. 

Talirauhaset sijaitsevat ihohuokosten yhteydessä. Ne erittävät talinsa ihohuokoseen, jota kautta tali pääsee ”valumaan” iholle. Mutta, laajentuneisiin ihohuokosiin pääsee ympäristöstämme pienhiukkasia, sinne jää kuolleita ihosoluja ja kaiken tämän liisteröi erittyvä tali. Tästä on seurauksena vähintäänkin samean näköinen iho. 

Varsinainen ihohuokosen tukkeuma on nimeltään komedo (ihomato, mustapää). Finni taas on lyhyesti sanottuna tulehtunut komedo. Selvennettäköön vielä, että yksittäisiä finnejä syntyy meille kaikille silloin tällöin, mutta akne on tulehduksellinen ihosairaus,  jossa finnejä on jo kiusaksi asti. Ihon rakenteelliset ominaisuudet yhdistettynä hormonaalisiin toimintoihin lisäävät miesten taipumusta akneen. 

Epidermiksen alla sijaitsee ihon elämää kuhiseva kerros, verinahka eli dermis. Mm. ihon joustavuudesta ja nuorekkuudesta vastaavat kollageenisäikeet sijaitsevat dermiksessä. Mielenkiintoinen ja hieman kadehdittavakin ominaisuus on, että miehen ihon kollageenipitoisuus on naisten vastaavaa suurempi. Koska iän myötä kollageenisäikeiden määrä ja toimintateho heikkenevät, biologisen ikääntymisen merkit ihossa ilmestyvät miehille naisia myöhempään, MUTTA ”reiluuden nimissä” ne tulevat intensiivisempinä ja näkyvämpinä: miehen vanhenevaan ihoon syntyy syviä juonteita, turvotusta ja tummuutta silmänympärysiholla. 

Vaikka iho olisi paksu, ei se tarkoita, etteikö se voisi olla herkkä tai herkistynyt. Synnynnäisten tekijöiden lisäksi vääränlaiset pesu- ja hoitoaineet, säilöntäaineet, hajusteet ja suojaamattomuus aiheuttavat yhä enemmän ja enemmän herkistymisiä ja allergioita.

Jo pelkkä parranajo rasittaa fyysisesti ihoa ja sen hyvinvointia. 
Tutkimusten mukaan jopa 40% miehistä kärsii parranajoon liittyvistä ongelmista, joita ovat esimerkiksi ihon kuivuus, pienet parranajon tuottamat haavaumat ja niistä aiheutuvat tulehdusreaktiot. 

Onneksi meillä on nykyisin tietämystä ihojen erilaisuudesta, jotta kutakin ihoa voidaan hoitaa täsmämenetelmin. Olen erityisen ilahtunut saadessani hoitolaani viimein todella tehokkaan, nimenomaisesti miehen ihon hoitoon suunnitellun, simppelin hoitosarjan. Bioline Jatò Man Mineral Age*), on tehokkaita mineraaleja hyödyntävä ammattihoito, jonka aikana on mukava rentoutua ja ottaa vaikka pikku tirsat. Tuoksumaailmakin on raikkaan metsäinen. Hoitokokonaisuus sisältää kaiken, mitä ihosi tarvitsee: syväpuhdistusta, rentouttavaa kasvolihasten hierontaa sekä hoitavia naamioita. Ihoa elvyttävien, anti-agevaikutteisten ainesosasten vuoksi suosittelen tätä hoitoa yli 25 vuotiaille. 

*) kuka näitä nimiä muistaa?!? Biutissa herrainhoidon nimi on SIR 👍

➡️ VARAA AIKA SIR -KASVOHOITOON TÄSTÄ⬅️

Kotihoitopurnukoitakaan ei tarvita määräänsä enempää! Miltä kuulostaisi yksi tuubi, johon pakattu tehoa kuin formulayksmoottoriin? 
Man Age Revitalizer Face and Eye Serum-Cream on kevyt, nopeasti imeytyvä, koko kasvoille tarkoitettu voide, joka kosteuttaa tehokkaasti, energisoi ihoa, vähentää ryppyjen ja syvien juonteiden näkyvyyttä ja vähentää silmänympärysten turvotusta sekä tummia silmänaluksia. Ideaalinen yli 40 vuotiaille vastaamaan ihonhoidon tarpeisiin, jotka aiheutuvat stressistä ja kaupunkiasumisesta. 
Riittoisa 60 ml tuubi 65€