Metsän mikrobiomia iholle

Metsä on tunnetusti suomalaisten ”kirkko”, meditaatio- ja mietiskelypaikka, akkujen lataaja, mielenrauhan antaja – yksi luonnon parhaista terapeuteista.
Miten ihanaa olisikaan, jos metsän terveysvaikutukset voisi purkittaa? Annostella nautittavaksi silloinkin, kun rentouttava metsäretki on vain haave.

Henkisen voimavaramme lisäksi monimuotoinen metsistömme kuhisee mikrobeja, jotka edesauttavat fyysistä terveyttämme. Kaupungistumisen myötä luontokontaktimme ovat minimoituneet ja sen myötä mikrobi- ja luontoaltistus kutistunut. 

Nykyisin joka viides kehittyneiden maiden asukas kärsii immuunivälitteisistä sairauksista, kuten allergioista, astmasta, tyypin 1 diabeteksesta tai tulehduksellisesta suolistosairaudesta (Crohnin tauti). Nämä sairaudet ovat yleisiä erityisesti kaupungeissa. Tutkimustulosten perusteella jo lyhytaikainen metsämaan kaltaisen maa-aineksen koskettelu lisää suoliston ja ihon mikrobiston monipuolisuutta ja vähentää sairauksia aiheuttavien bakteerien runsautta.

Lisäksi verestä mitattujen hyödyllisten immuunipuolustusjärjestelmää ohjailevien sytokiinien tason havaittiin nousevan elimistön mikrobiomin monipuolisuuden lisääntyessä. Helsingin yliopistossa tehdyt, aikuisväestön ja päiväkotilasten keskuudessa toteutetut kokeet ovat ensimmäiset maailmassa, jotka osoittavat suoran syy-seuraus-yhteyden immuunipuolustuksen ja luontoaltistuksen välillä. Erityisen tärkeänä pidetään kosketusta metsien ja maatalousalueiden monipuoliseen mikrobi- ja pieneliöyhteisöön. Helsingin ja Tampereen yliopistojen yhteiset Adele ja Adele2 -hankkeet ovat lisänneet faktatietoa luontoaltistuksen oleellisuudesta immuunivälitteisten sairauksien ehkäisyssä. Tutkimukset ovat yhdistäneet muun muassa uusimman lääketieteellisen ja ympäristöekologisen osaamisen sekä kaupunkisuunnittelun. Tähtäimenä on, että päivittäisen suojaavan luontoaltistuksen saa kuluttajatuotteista.

Suomalainen UUTE Scientific Oy hyödyntää mm. Adele-hankkeiden tuloksia. Yrityksen kehittämä mikrobiuute on saanut nimekseen Reconnecting Nature™. Yleensä probioottiset tuotteet sisältävät korkeintaan muutamia bakteereja, mikro-organismeja ja eukaryootteja. Uudessa mikrobiuutteessa näitä on tuhansia. Uutetta sisältävien tuotteiden käyttö tasapainottaa mikrobiomiamme ja siten vahvistaa immuunijärjestelmää. 

Naantalilainen luonnonkosmetiikkayritys Luonkos on tunnettu ihanista kasvo- ja vartalokakuistaan, joiden raaka-aineet on tarkoin valikoituja, suomalaisesta luonnosta kerättyjä tai luomuviljeltyjä,  puhtaita ja ”syötäviä”.
Siis niin parasta, mitä iholle voi tarjota!

Lokakuussa 2020 lanseeratut Metsäkakut löysivätkin heti tiensä myös Biutin hyllyyn. Olen itse aivan rakastunut näihin kakkuihin lähinnä niiden luonnollisuuden, hoitavuuden ja helppokäyttöisyytensä vuoksi.
Luontoaltistus kaupanpäälle on loistavaa bonusta.

Metsäkakut Vitality ja Infinity ansaitsevat ehdottomasti oman blogipostauksensa💚

.

.

.

.

.

Lähteet: Luonkos.fi ja lahdenyliopistokampus.fi/Riikka Puhakka ja Aki Sinkkonen