Iho – huikea pienoismaailma

Ennen kosmetologiopintojani olin itse täysin tietämätön ihon kerroksista, fysiikasta ja solutoiminnasta. Laitoin vain ”rasvaa naamaan” ja käytin kaikki mahdolliset näytepussit sen kummemmin miettimättä, mitä hyötyä niistä on.

Opiskeluvaiheessa astuin tietoviidakkoon todella syvälle, eikä tarkoitukseni todellakaan ole tukahduttaa sinua tuolla tietämyksellä tässä yhteydessä! Ajattelin kuitenkin, että voisi olla kiinnostavaa silloin tällöin lukaista jotain simppelöityä juttua ihonhoidon tiimoilta. Vaikka ihan vain todetakseen, että ”joo, tuon minä tiesin kyllä”.

Aloitetaan siis toteamalla, että iho on todellakin tärkein suojamekanismimme ulkomaailmaa vastaan. Se pitää kudokset sisällä ja mikrobit ulkona. Ihan pikkiriikkisestäkin ihorikosta pääsee elimistöömme taudinaiheuttajia, joten ihon pinnan pysyminen joustavana ja ehjänä on jo ihan mikrobitorjunnan kannalta ensisijaisen tärkeää. Lisäksi saatat haluta säilyttää ihosi nuorekkaan hehkun ja timmiyden, eikös?

Ihon on kehon suurin elin. Nahkaa saataisiin täysi-ikäisestä yksilöstä noin 1,5 – 2 m2, eli  muutamat ”it-bagit” siitä valmistaisi. Ja mitä tapahtuukaa ihon syvemmissä kerroksissa! Siellä on enemmän kuhinaa (solutoiminnan muodossa) kuin kuvitella saattaa!

Kosmetologin hoitosuunnitelma ja –aineiden valinta perustuu analyysiin, jossa tutkitaan ihon rakennetta, toimintaa ja sen kulloistakin olotilaa.

Ihotyyppimäärittely on tylsän karkea: ihosi on joko normaali, kuiva, rasvainen tai sekaiho. Näiden lisäksi ihosi saattaa olla herkkä, herkistynyt tai vaikkapa pintakuiva. Siinä näkyy iän tuomia tai ennenaikaisia vanhenemisen merkkejä. Suurin osa luomista ja pigmenttiläiskistä on ihan luonnollisia ja vaarattomia, mutta joskus saattaa löytyä ikävämpiäkin ihomuutoksia. Ihoa saattaa riivata monenmoiset sairaudet ja taudit. On aknea, atopiaa, punajäkälää, herpestä, rosaceaa, perioraalidermatiittia…. ihan vain muutaman mainitakseni.

Jos olet kiinnostunut ihosi hyvinvoinnista, olet oikealla tiellä myös kauneuteesi liittyen.

”Hyvinvoiva iho on kaunis” ei todellakaan ole pelkkää sanahelinää!

nayttokuva-2016-09-13-kello-12-04-19

Kategoriassa Iho